Prehrana skozi življenjska obdobja

Odrasli

Raznovrstna in uravnotežena prehrana tudi skozi odraslo obdobje podpira naše počutje in zdravje ter preprečuje prezgodnje staranje. Potrebe po hranilih in energiji se med posamezniki razlikujejo. Odvisne so od obdobja, v katerem se nahajamo, zdravstvenega stanja in od spola.

Ustrezna prehrana nas podpira tudi takrat, ko se z boleznijo že spoprijemamo, saj nam pomaga pri njenem obvladovanju.

Pri načrtovanju prehrane in izboljšanju vaših prehranjevalnih navad vam lahko svetujemo.

Pripravimo prehranski načrt, ki je primeren za vas glede na vaše potrebe, zmožnosti in želje.

Ženske

Prehranske potrebe žensk se v posameznih obdobjih življenja razlikujejo. Z ustrezno prehrano lahko ugodno vplivamo na svoje počutje in zdravje tudi v obdobju menstruacije, nosečnosti in dojenja ter v menopavzi. Tako lažje obvladujemo predmenstrualne težave, med nosečnostjo in dojenjem bolje podpiramo sebe in otroka ter se lažje spoprijemamo s težavami, ki jih prinaša menopavza.

Nosečnice in doječe matere

Obdobje nosečnosti in dojenja je eno izmed najbolj dragocenih izkušenj v življenju ženske. Materina prehrana vpliva na njeno zdravje in tudi na zdravje razvijajočega se otroka v maternici ter na njegovo zdravje pozneje. Pomembno je vedeti, da je materina prehrana pomembna tudi že pred zanositvijo. Idealno je, da ima bodoča mati dobre prehranjevalne navade, ki jih ohranja med nosečnostjo pa tudi dojenjem.

S skrbno izbrano prehrano lahko podprete rast in razvoj svojega otroka ter ugodno vplivate na svoje počutje. Tako telesno maso med nosečnostjo primerno pridobivate, po porodu pa primerno izgubljate.

Moški

Tudi moški imajo svoje življenjske cikle, ki jih je treba upoštevati, in različne potrebe po določenih živilih od najstniških let pa vse do pozne starosti. Če se teh potreb zavedamo, jim lahko s primerno prehrano zadostimo. Tako ostajamo vitalni, preprečujemo morebitne težave oziroma jih lažje obvladujemo, ko se z njimi že spoprijemamo.

Starostniki

Staranje je neizogiben naraven proces, ki pa ga lahko upočasnimo s pravilno izbrano prehrano in telesno dejavnostjo. Ustrezna prehrana in tudi telesna dejavnost pripomoreta k naši večji odpornosti proti boleznim, povečata vitalnost in duševno zdravje ter nam pomagata pri premagovanju tegob kroničnih bolezni, ko se z njimi že spoprijemamo. Obenem pa je prehranjevanje tudi del življenja, ki nam lahko prinaša zadovoljstvo in užitek. Več ...

Da bi ohranili vitalnost oziroma lažje premagovali težave in bolezni, s katerimi se spoprijemate (npr. spremembe okusa in vonja, težavno žvečenje in požiranje, zmanjšan tek, zaprtje, osteoporoza, oslabelost), skupaj z vami izberemo primerno prehrano, ki podpira vaše dobro počutje in zdravje.